Panta mera …

Medan jag väntade på en lämplig tid för gräsklippning i morse, tittade jag in bastun. Vi är då inga riktiga finnar! Vi har en alldeles utmärkt och vedeldad bastu inom räckhåll. Och vad använder vi den till? Förvaring av flaskor/burkar som ska pantas.
Vi pantar lika sällan som vi bastar. Tydligen. Det som inte syns finns liksom inte. Glöms bara bort. Länge kan man glömma eller strunta i något innan man hittar sparken som behövs där bak, för att man ska ta tag i slarveriet. Och eftersom jag ägnar veckan åt att inte grubbla över otrevligheter som kan hända i Prag (höll mig ända till halv elva innan jag ringde och kollade läget idag.) (och nej, jag ringer alls inte varje dag.) Så har jag sparkats till både det ena och det andra. Nu var det tomflaskornas tur.
Mängden av dessa fick mig att känna mig som … ja du vet … sån där suspekt figur som cyklar runt och samlar dylikt där andra slänger skräp. Vi måste verkligen panta oftare!
Jag radade upp mina påsar i hallen och begrundade vårt slarv. Och lade upp en strategi. Panta en kasse här och en annan där, tills de var slut. För att slippa bli sedd som en ny variant av stans burksamlare.
Men så kom latheten ikapp mig … eller om det var sisun? Jag orkade inte åka omkring på någon pantarturné.
Så jag knökade in allt i bilen. Fyllde bagageutrymmet och baksätet. Jo.
Åkte raka vägen till största Icaaffären utanför stan. Parkerade nära dörren som ledde till pantstationen. Redan där blev jag uppmärksammad av en ung man som höll på att tappa sin bebis när han fick syn på en bil full med pantflaskor.
Jag hämtade kundvagn, fyllde den med kassar, gick in och pantade dem. En efter en. Fick kvitto. Gick tillbaka till bilen och hämtade fler. Det tog mig tre vändor. (och skapade febril aktivitet i pantrummet bakom pantmaskinen, när nån storkonsument skulle panta alla sina glömda flaskor på en gång)
Sedan summerade jag mina tre skamsna kvitton. 158 flaskor. Alltså etthundrafemtioåtta stycken petflaskor i varierande storlek. Dags att se över dryckesvanorna kanske? Maken är mycket förtjust i den där svarta läsken med knallröd etikett och jag släpar hem massa vatten med bubbel i.
Killen i kassan höjde av artighet inte ett endaste strå i sina ögonbryn, när han scannade in mina kvitton. Som halverade summan jag handlat för. Jo. Så jag har pantat lite idag.
Och jag måste ännu en gång ge pappa rätt. Att skjuta upp saker till ”sen” är ett påfund av den med fult namn där långt nere i elden. Ska det göras, så ska det göras nu! Jag ska … förmodligen … panta oftare hädanefter.

Och nej. Jag tog ingen bild. Förnedringen var tillräcklig ändå och med lite fantasi kan man faktiskt se det för sin inre syn ändå … 😀

6 reaktioner på ”Panta mera …

  1. Pappa hade alltid rätt skjut inte upp det du kan göra nu. Det var ren rejäl samling du hade. Jag har en stor kasse jag samlar i, så ringer jag Sanne när den är full, så pantar hon åt mig.

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.