Finskt inlägg 3

Fredag 3.8

Och det blev morgon den tredje dagen.
Ute pågår det där sommarvädret som kommer att driva befolkningen till soligare kuster hela hösten.
Det är jämngrå himmel utan minsta ljusning, med ett lätt regn. Vad gör väl det! Jag njuter av min semester oavsett väder. (Så gillar jag ju gråväder dessutom.)
Och, så har jag för tillfället tillgång till den där bastun.

Det är vått av regnet i gräset när jag går de få stegen till bastuverandan. Där man automatiskt stannar och tittar ut över havet en stund. Jag kliver sedan in och fyller kaminen med näver och björkved. Snart är där en brasa som luktar sommar och Finland medan den värmer upp basturummet och den lilla behållaren med tvättvatten som finns monterad på röret.
Måsarna håller på med något utanför och skriker mer än vanligt medan jag hämtar handduken och går tillbaka. Skopar upp kallt tvättvatten från den blå tunnan utanför. In i bastun för att tappa varmvatten från behållaren. Termometern där inne ler lite, över oss låtsasfinnar som inte skjutsar upp värmen så högt. Bara lagom för att vattnet ska bli varmt och för att kunna sitta där på bänken med havsutsikten, och torka efter ”skopaduschen”. Märkligt nog känner jag mig renare efter att ha tvättat mig vid tvättfat med skopan och det bastuvärmda vattnet, än efter en vanlig dusch. Det kan ha med själva bastun och dess placering att göra. Eller så är det för att det är semester.

Jag är i själva verket inte ens någon bastubadare. Har en vedeldad bastu hemma också. Som används allt mer sällan och mer börjar likna ett förråd. Och om jag kliver in i en bastu, tycker jag oftast att det är för varmt och klarar ingen längre stund.
Här på semestern är det annorlunda. Bastun står för den dagliga duschen eftersom det inte finns rinnande vatten till någon dusch i stugan. (Ännu. Vattenledningarna är så sakteliga på väg från stan.)
Utan vatten från en kran blir vattenhanteringen en procedur. Skopa ur tunna i hink. Hälla i vita tvättfat. Värma vatten till lagom temperatur.
Man blir en annan i själva tempot bara av det. Kan inte skynda in i badrummet för en snabbdusch, rusa ut och kasta på kläderna. Man måste varva ner och vänta in. Bli långsam och eftertänksam. Ta det som det kommer.

Idag tar vi också en långsam start på dan. Har inte bråttom till vare sig någon eller något. I sinom tid. Det där med semester är ett himla bra påhitt!

4 reaktioner på ”Finskt inlägg 3

  1. Som jag har kommenterat dina inlägg lääänge, men glömt bort mitt inlogg och inte kunnat publicera dem. Nu är det fixat, så nu kan jag kommentera dina härliga skriverier igen. (jag menar, jag har inte dött eller så bara för att jag varit tyst 🙂 )

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.