Kraftord, när man behöver förstärkning.

Ofta känner människor det nödvändigt att förstärka det som sägs med någon sorts kraftord. Som om ordet i sig inte var tillräckligt utan behöver en kraftig ledsagare.
Ett vanligt sätt är såklart att bara upprepa sig. Samma ord två eller tre gånger innan man kommer till sak. Mycket, mycket roligt eller många, många år säger mer eller mest om hur roligt det faktiskt var eller alla de där åren som gått. Fast jag är mer ute efter den uppfinningsrikedom som faktiskt finns för att färga det åtföljande ordet i starkare nyans. Och då menar jag inte heller mängden svordomar som kan skjuta på adjektiven.
När vi kom med vårt finlandssvenska uttal till Sverige för många (många) år sen, insåg vi direkt att det var olika språkbruk. Två helt olika versioner av samma svenska.
Vi hade aldrig hört det där ”jätte”tillägget som alla använde. Det var inte bara konstigt, det var jättekonstigt! Och jättelätt att ta till sig. I alla fall för oss yngre familjemedlemmar. Det måste helt enkelt vara aningen roligare om det är jättekul, än om det bara är kul?
Pappa – språkpolis som han var – kunde acceptera det där jätteordet ganska bra. Men när det kom till det där märkliga ”skit”tillägget fick han nog. Skitkul gick väl an men skitgott! Det kunde han aldrig förlika sig med. Och visst är det ett konstigt uttryck egentligen?!
Kanske är detta ”skit”förstärkarord urmodern till dagens motsatsförstärkare? (Det får gärna vara lite äckligt också. ”Skit”bra har fått sällskap av både ”snor”bra och ”piss”bra.)
Numera blir det ofta galet snyggt, värsta roligt eller sjukt bra. Tydligen blir förstärkningen bäst om den motsäger själva omdömet. Väldigt snyggt, riktigt roligt och verkligen bra har inte samma klang helt enkelt.

Det är spännande med språkbruk.
En rädsla för att språket ska utarmas eller rentav försvinna har säkert funnits sedan urminnes tider. Tänk om Selma och Strindberg skulle kliva in i dagens språkbruk! Som de skulle förfasa sig.
Men språket är levande och föränderligt. Tar lätt till sig nymodigheter och formas om. Det är underbart … typ galet underbart och dessutom sjukt kul!

5 reaktioner på ”Kraftord, när man behöver förstärkning.

 1. Eftersom jag är bosatt i utlandet och vill hålla ‘svenskan svensk’ reagerar jag starkt på alla de engelska uttryck som numera används i försvenskade sammanhang. Som te’x ‘att dejta’ någon eller skicka ‘mejl’. Gör mitt bästa för att inte använda dessa uttryck och liknande. Har blivit riktigt ‘(finlands)svenskt patriotisk’! 🙂

  Gilla

  • Här är det otroligt mycket engelska i språket just nu. Som om de svenska orden inte dög. Liksom lite finare att ”power-walka” än att gå en rejäl promenad. 🙂

   Gilla

 2. Jag förundras ofta över de där motsatsorden och hur de på något vis förstärker varandra. Inte logiskt och många gånger irriterande, ändå använder jag dem själv titt som tätt. 🙂

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.