Jag bryter inte på finska!

Lyssnade på Mix Megapol i går på vägen hem från jobbet. I morgonprogrammet Äntligen morgon satt Micke Tornving och förklarade Finland, i programpunkten Micke förklarar.
Han började med att förklara att Finland är ett tvåspråkigt land med både svenska och finska som modersmål. Att en liten del av befolkningen, främst i landskapet Österbotten, har svenska som modersmål. Alltså Finlandssvenskar. De pratar svenska! Med viss dialekt, men det är svenska och de bryter inte på finska! Han hade helt rätt!

En Finlandsvensk är alltså inte en finländare bosatt i Sverige. Utan en svenskspråkig finländare, bosatt i Finland eller var som helst i världen.
Mark Levengood är en finlandssvensk. Och Stina Ekblad, Stefan Ingves och Yrsa Stenius likaså. Mumintrollen också. Och jag. Vi bryter inte på finska!
Vi pratar en utmärkt och rik svenska sedan den dag vi först öppnade munnen.
Jag flyttade till detta landet Sverige som femtonåring. Mer eller mindre motvilligt. Men det är en annan historia. Språkligt förstod jag naturligtvis vad alla sa. Mitt språk var detsamma. Men det lät annorlunda. Ingen förstod vad jag sa och folk envisades med att påstå att jag bröt på finska.
För att kunna bryta på ett språk krävs det först och främst att du kan det språket. När du sedan börjar tala ett annat, främmande språk. Då hörs en brytning.
Jag kan ingen finska! Har aldrig kunnat. Mer än den minimala mängd som fastnade under skoltiden, och det är så lite att jag inte ens kan sägas prata knagglig finska. Jag kan en del ord, inte bilda meningar.
Vi började med finska som första främmande språk i trean hemma i österbotten, Finland. Läraren hade satt upp ordlappar på saker i rummet och vi ljudade; ikkuna och han pekade på fönstret. Sedan ljudade vi; pöytä, när han pekade på bordet. Jag skulle med all säkerhet tro att vi bröt på svenska, när vi ljudade alla rummets möbelord!
Finskan var ett svårt språk att lära sig. Krånglig grammatik och lektioner man sällan såg fram emot. Finskaproven var direkt ångestframkallande. Man kan ha en del synpunkter på språkundervisningen i början av sjuttiotalet. Men det är också en annan historia.
Jag bryter alltså inte på finska. Det är direkt omöjligt!
Men jag hade en dialekt i mitt uttal. En Österbottninsk dialekt som gjorde mitt språk lite sjungande. Mina ordval och betoningar skiljde sig från Gävlebornas. Med tiden fick jag tungan att anpassa sig till det sverigesvenska uttalet. Jag började riksa, som man sa hemma i Österbotten. Det inte helt positivt att komma hem och riksa på semestern. Då ansågs man högfärdig. (Jante står stadigt även i Finland.)
Nej, riksandet var nödvändigt hemma i Sverige för att folk skulle orka förstå mig och bannlyst hemma i Finland för att folk skulle orka ta mig på allvar.

Nuförtiden riksar jag behändigt, nästan som en infödd Gävlebo. Mer än trettio år senare är den svenskan även mitt tankespråk. I Finland använder jag min finlandssvenska dialekt nästan lika vant som förr.
Kanske är det så att dialekten silar in i vissa ord av riksandet och förmodligen har riksandet tagit sig in rejält i dialekten, eftersom jag använder den minst.
Men jag bryter inte på finska! Det har jag aldrig kunnat.

16 reaktioner på ”Jag bryter inte på finska!

 1. Amen!! Kommer så väl i håg att vi som små tyckte att ni riksade som bara den på somrarna- i början av semestern. Mot slutet lät ni alltid som resten av gänget vid stugan! Ngn som dock aldrig lärde sig österbottniska, men försökte tappert var den yngre kusinen till din make… 😉

  Gilla

 2. Bra skrivet , håller med dig. Jag har också min dialekt…fast jag här också får höra ibland att jag bryter finska, som inte jag heller kan. Kram och ha en bra dag.

  Gilla

 3. Bra skrivet . Jag är medveten om att jag talar svenska med en annan dialekt, men förstådd blir man . Men visst är det konstigt det här med dialekter.

  Gilla

 4. Bra skrivet Yvonne!! Och om din finska… Glömmer aldrig -Jennikan koulu- och hur A blev överraskad: ”Du kan ju finska!”

  Gilla

 5. […] svenskspråkiga kommunen i hela världen. Jag vet inte om den fortfarande är det men jag tror det. Svenskspråkigheten i Finland, som för övrigt är mitt modersmål har jag ordat om en del förr. Men det var inte det jag fastnade vid i den här artikeln. Den fick […]

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.