Var tusan är tandfén?

Tandläkarbesök avklarat. Den rackarns tanden som behagade trilla i bitar häromdagen är ett minne blott.
Att gå till tandläkaren en måndagsmorgon är väl inget som direkt ligger i topp på önskelistan över saker man helst gör en måndagsmorgon.
Nu var det i alla fall bestämt så. Dessutom regnade det och var riktigt höstruggigt ute och svårt att hitta parkering i direkt anknytning till tandälakhuset. Allt för att göra upplevelsen så bedrövlig som möjligt.
Väntrummet är hyfsat trivsamt möblerat och där satt en tant som pratade glatt med alla oss andra. Hon hade nått den där åldern där man inte längre bryr sig om några subtila regler. Hon behandlade oss rätt och slätt som människor man kunde prata med, tills hon blev hämtad av sin tandsköterska.
I väntrum kan man försöka sitta och se cool och oberörd ut trots att man vet vad som väntar. Titta lite på teve eller bläddra förstrött eller spelat intresserat i tummade gamla tidningar. Alla steg som närmar sig får oss väntande att titta upp i antingen förväntan eller fasa. Är det mig dom ska hämta nu?
Så blir det då min tur och jag traskar in till den intet ont anande tandläkaren.
Hon tar sig en titt på min numera ännu trasigare tand och gör sedan upp ett nytt kostnadsförslag. Som får mig att dra efter andan och börja fundera över möjligheten till extrajobb. Efter ännu en titt i min gapande mun lägger hon om förslaget något.
Faktum är att jag behöver en krona på denna tand. Men den andra tanden som redan står i kö för kronatillverkandet kan vänta. Där föreligger ingen panik och den får finna sig i att bli avryckt kronabiljetten. Det gör slutsumman aningens bättre. Bara att betala och se glad ut. På folktandvården kan man inte ta springnota heller eftersom dom sitter inne med en väldans massa personuppgifter.
Ja, vad kan man annat göra än att gapa som en fågelunge när den rediga bedövningsspruta trycks in i tandköttet och man får munnen full av pryttlar och pinaler. En sug på ena sidan som genast slurpar sig fast i tungan och en kloss att bita i på andra sidan eftersom jag tenderar att få så ont i käkarna när jag gapar länge.
Alltså sitter jag där med domkraft i munnen medan tandläkaren påbörjar rensning av tandroten. Dödar den alltså. Och allt medan hon dödar min tandrot sitter jag där och gapar helt utan egen kraft samtidigt som jag försöker inbilla mig att jag är någon helt annanstans. Vissa tandläkaraktiviteter rycker mig genast tillbaka till stolen och jag andas lugnt genom näsan. Tillsist etsar hon fast en kompositfyllning åt mig för att jag ska se lite snygg ut också. Så hystas jag tillbaka i upprätt läge och får försöka skölja munnen och spotta. Inte lätt med halva överläppen bortbedövad. Det mesta rinner lite sexigt längs hakan.
Med kostnadsförslaget i näven och lagom omtöcknad traskar jag sedan mot kassan. Slipper betala idag. Får ta den smällen på slutet sen om nu det är någon tröst.
Men hela tänder ska man ha och jag har gjort ett kap med denna tandläkare som raskt tog sig till en topplacering över tandläkare genom tiderna. Nu börjar bedövningen ge vika och med den uppkommer en intressant värk som hon förvarnade mig om. En månad till nästa gång. Skönt.

3 reaktioner på ”Var tusan är tandfén?

  1. Stackars dig Inte roligt att bli tillskrynklad av tandläkaren. Det finns det man hellre lägger pengarna på dessutom. Det är bara att bita ihop, eller gapa snarare.

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.